سفارش تبلیغ
صبا ویژن
 
   
کابالیسم (قبالا)

یکی از فرقه های به اصطلاح عرفانی رایج دنیا، فرقه یهودی کابالا یا قبالا است. فرقه کابالیسم یا قبالا را عرفانی یهودی و سنتی شفاهی بر می شمرند که نخستین بار از قرن یازدهم در میان یهودیان اسپانیا و جنوب فرانسه رایج گردید و پس از دو قرن ، نخستین آثار مکتوب قبالایی که بر تفسیر عرفانی بر اسفار پنج گانه تورات استوار بود، بوجود آمده است.

عده ای معتقدند چون یهود در دین خود تبلیغ نداشت و دچار مشکل جمعیت بود دست به گسترش فرقه ای شبه عرفانی به نام کابالیسم زد تا بتواند مشکل کمبود پیروان خود را حل نماید.

اگر چه کابالیسم بر جادوگری و امور ماورائی تاکید بسیاری دارد و خرافه های آن بسیار است اما  برخی یهودیان قبالا را همچون کلیدی معرفی می کنندکه می تواند گشایش دهنده تمام رموز جهان و خلقت بشریت باشد. در این کتبی که امروز به نام قبالا شهرت یافته، سخن در مورد ماورا الطبیعه به میان آمده است. از ورای مادیات از تاثیر امواج و انوار ساطع سیارات و ستارگان بر زندگی انسان، چگونگی پیدایش کائنات، عوامل ناشناخته از دنیای خارج از حیطه قدرت فکری انسانها، از مجهولات، از راز آفرینش بصورت علمی، از تاثیر کواکب بر روی کره زمین و تاثیر هر کدام در حیات موجودات زنده، از انرژی و ماده و تبدیل آنها به یکدیگر، از معادلات چند مجهولی، از جبر و مقابله، از انجام معجزه توسط انسان و پیشگویی برای آینده و چگونگی پیدایش نقطه مبدا، از دنیای ما و از دنیای پیشرفته تر از دنیای ما، خلاصه از یک نظام و اصالتی عالی و بی نقص، از شناخته ها و ناشناخته ها و موجودات محاط در فضا، از بود و نبود، از قدرت عظیم مرکزی و یک اراده مافوق تصور، یک منشا، ابتدا و انتها، ازلی و ابدی، که آن‌ را خدا می نامیم، بحث می‌کند.

به اعتقاد جامعه ی یهودیان ایران ، شاخه‌های نظری این دین، چون فلسفه و تاریخ یهود، هرگز به شکل سیستماتیک و آکادمیک در ایران (معاصر) راه نیافت.ایشان اکثر علمای یهود ایران را، "عالمانی سنتی و مشغول به احکام و امور اجرایی جوامع خود" میدانند که کمتر به مباحث نظری می‌پرداختند و یا حداقل به نشر و بسط این حوزه – از جمله قبالا – همتی نگماشتند. لذا در باور یهودیان ایران ، در ایران و در سده‌های اخیر نامی از دانش و دانشمندان قبالایی به چشم نمی‌خورد، هر چند که در میان عوام، قبالیست بودن بیشتر لقبی است حاکی از علم و حکمت بالای دینی و به اصطلاح، " هر که دانش و اطلاعات دینی‌اش بیشتر است، حتما راهی به قبالا هم دارد ".. و به عبارتی دیگر، قبالا نقطه اوج علوم یهودی در نزد یک حاخام تلقی می‌شود. با این حال معدود حاخام‌هایی در ایران را به دانش قبالا معروف میدانند، کسانی چون «ملا درویش شیرازی»، «حاخام اورشرگای یزدی» (و چند نسل بعدی او) و «ملا موشه هلوی کاشانی»، که متعلق به دویست تا سیصد سال پیش بوده‌اند.

بخش‌هایی از متون زوهر و قبالا در کتب ادعیه و نمازهای روزانه و اعیاد یهود وارد شده‌‌اند که «پاتح‌الیاهو» معروف‌ترین آنها است. این متن ضمن مدح خداوند و برشمردن صفات او، به شرح مختصر ده سفیروت (سلسله مراتب میان جهان مادی و وجود خدا) می‌پردازد و از مکالمه‌های میان موسی و خدا سخن به میان می‌آورد.

اما در کنار این باور یهودیان ایران ، دیدگاه دیگری مبتنی بر واقعیت جاری در میان ساحت های مختلف ایران و جهان وجود دارد که سیطره ی قبالا را از حد و حدود یک آموزه ی شریعت مدار صرف، فراتر میبرد و بدان رنگ و بوی عرفانی تاثیر گذار ، جذاب و بعضا مخرب میدهد.این شکل قبالا ی امروز که ریشه در مناسک و باورهای دیروز سردمدارانش دارد موید جریانی نرم و پنهان است که نتیجه ی آن گرایش به آرمان صهیونیزم است./منبع: فرق و ادیان




:: برچسب‌ها:
ن : مهدوی
ت : چهارشنبه 89/3/19
 
 
 
محمد بن حسن عسکری (عج) آخرین امام از امامان دوازده گانه شیعیان است. در ١۵ شعبان سال ٢۵۵ هـ.ق در سامرا به دنیا آمد و تنها فرزند امام حسن عسکری (ع)، یازدهمین امام شعیان ما است. مادر آن حضرت نرجس (نرگس) است که گفته اند از نوادگان قیصر روم بوده است. «مهدی» حُجَت، قائم منتظر، خلف صالح، بقیه الله، صاحب زمان، ولی عصر و امام عصر از لقبهای آن حضرت است.